Monumenten in steen

Bonaire heeft een klein aantal cultuurhistorische plaatsen als musea en gebouwen maar deze zijn wèl de moeite van een bezoek waard.

Bonaire Museum

Het Bonaire Museum in Kralendijk is gevestigd in een plantagehuis dat in oude glorie hersteld is. Hier worden meubels, gebruiksvoorwerpen, schilderijen, foto's en schelpencollecties uit de (culturele) historie van Bonaire tentoongesteld.

Fort Oranje

Deze voormalige Gouverneursresidentie is in 1816 in Kralendijk gebouwd en heeft ooit dienst gedaan als gevangenis. Nadat een vuurtoren was bijgebouwd, diende het fort als een baken voor de zeeschepen die met hun kostbare lading zout door het Caribische gebied voeren. Vier krachtige Engelse kanonnen uit 1810 houden nog steeds de wacht over het Fort. Tegenwoordig worden in Fort Oranje voorwerpen uit het verleden van Bonaire tentoongesteld.

Plasa Reina Wilhelmina

Het centrum van Kralendijk wordt gevormd door het gebied rond de Plasa Reina Wilhelmina, het vroegere Wilhelminaplein. Aan dit plein staan kleurrijke bouwwerken zoals de Protestantse kerk uit 1847, het fraaie Bestuurskantoor en Pasanggrahan, het Gerechtsgebouw. Meerdere keren per week leggen grote cruiseschepen aan in de haven en honderden toeristen, vooral Amerikanen, zwermen dan uit over de winkelcentra die rond de haven liggen.

Slavenhuisjes

In het zuiden van Bonaire, vlak bij de zoutwingebieden, staan nog veel eenvoudige slavenhutten. Het is een herinnering aan de slavernij die vroeger de drijvende kracht was achter de bloeiende zouthandel op het eiland. Bij deze huisjes zijn ook de vier obelisken te zien die in het verleden bij het navigeren werden gebruikt. Ze hebben de ook destijds toepasselijke kleuren oranje, rood, wit en blauw.

Andere bezienswaardigheden

Meer bezienswaardigheden op Bonaire:

Foto’s van Monumenten in steen

Ligging