Natuurmonumenten

Bonaire is een relatief klein eiland met een beperkt aanbod natuurschoon dat echter niet minder bezienswaardig is.

Brandaris

In het noordwesten van het eiland ligt de Brandaris, die met 241 meter de hoogste berg van Bonaire is. Vanaf de top heeft u een prachtig uitzicht over het hele eiland. Bij helder weer zijn in de verte zelfs de Christoffelberg op Curaçao en de bergen van Venezuela te zien.

Grotten

Op de weg van Rincon naar Kralendijk vindt u bij de afslag naar Onima enkele bijzondere grotten. Door een nauwe opening glijdt of kruipt u een onderaardse wereld binnen waar 500 jaar oude inscripties van de Caiquetios Indianen te bewonderen zijn. Ook vindt u hier machtige stalactieten, stalagmieten en andere steenformaties die glinsteren als diamanten. De grotten zijn vaak moeilijk te vinden en daarom is het niet verstandig om in uw eentje naar binnen te gaan.

Pekelmeer

Op Bonaire wordt zout gewonnen. Na de afschaffing van de slavernij (in 1863) is de zoutwinning weliswaar gestopt, maar in 1966 is men er opnieuw mee begonnen. Uit zee en uit het Pekelmeer wordt het zoute water in diverse bekkens gepompt. Doordat het water verdampt blijft na verloop van tijd het zout over. Met grote schepen wordt het zout getransporteerd naar de Verenigde Staten en andere eilanden in het Caribische gebied waar het verder bewerkt wordt. De oude, oorspronkelijke, natuurlijke zoutpannen of saliña's zijn nu een natuurgebied waar veel roze flamingo's verblijven. Vanaf de weg die langs de zoutpannen en het natuurgebied loopt, heeft u een goed zicht hierop.

Goto Meer

In het noordwestelijke deel van het eiland ligt het mooie Gotomeer, ook wel Salina Grandi genoemd. U komt er langs als u de toeristenweg langs de kust rijdt. Bij een uitkijkpost aan het begin van het meer hebt u een prachtig uitzicht over het meer. Aan de overkant ziet u de Brandaris, de hoogste bergtop van Bonaire. Rondom het meer zijn archeologische vindplaatsen van de oorspronkelijke Indiaanse bewoners ontdekt. Bovendien is dit een uitgelezen plek om foeragerende flamingo's te spotten.

Andere bezienswaardigheden

Meer bezienswaardigheden op Bonaire:

Foto’s van Natuurmonumenten

Ligging