Sport op Bonaire

Kilometers open zee, helder water en een altijd aanwezige bries staan garant voor een groot aanbod van watersporten. De actieve vakantievierder kan overal terecht om zijn favoriete sport te beoefenen.

Surfen

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Wind- en kitesurfers zijn op Bonaire in hun element. De constante Noord - Oostpassaatwind en de aangename watertemperatuur vormen de ideale combinatie voor de wind- en kitesurfsport. De maanden februari tot augustus zijn het meest geschikt om te surfen.

Lacbaai International behoort tot de tien beste surfplekken ter wereld en wordt aangeduid als Divers Paradise omdat het water hier ondiep en de wind vrijwel altijd aanlandig is. Lacbaai ligt op 10 minuten rijden ten oosten van de hoofdstad Kralendijk.

Pink Beach ligt ten zuiden van de luchthaven en is een fijn strand om te leren wind- en kitesurfen. Op dit strand zijn verder geen faciliteiten. Bekende surfgebieden op Bonaire zijn: de kust voor Kralendijk, Lac Baai in het oostelijk deel van het eiland, Pink Beach bij het Pekelmeer en Lac Cai aan de oostkust. Op deze locaties kunnen beginners zich aanmelden bij een Surfschool.

Golf

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Het eiland Bonaire heeft slechts één professionele golfbaan. De 18 holes Bonairean Golf Club "Piedra So" golfbaan ligt in Kralendijk. De ecologische baan heeft geen greens maar 'browns' en is daarmee een garantie voor een unieke golfervaring.

Duiken en snorkelen

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

De toeristische sector op Bonaire heeft zich helemaal gericht op het duiktoerisme en voor duikers en snorkelaars is Bonaire een Paradijs. De mooiste duikplekken en koraalriffen zijn vanaf de kust bereikbaar en het water is glashelder. Om te mogen duiken dient u in het bezit te zijn van Nature Fee, een klein kunststof labeltje dat bij iedere duikschool voor 25 dollar te koop is. Ook moeten duikers eenmalig een oriëntatieduik maken bij een duikschool. Bij deze duikscholen kan zowel de beginnende als de ervaren duiker terecht.

Op Bonaire zijn sommige duiklocaties vanaf het strand en andere alleen vanaf een boot te bereiken. De meest bekende duiklocaties vanaf het strand zijn:Boca Bartol en Playa Funchi in Washington-Slagbaai Natuurpark zijn de meest noordelijke plekken waar gedoken kan worden. Het steil aflopende rif is echter alleen geschikt voor de geoefende duiker. Nukove, een klein strand in het noordwesten van Bonaire bij Playa Frans, aan de beschutte kust, is geschikt voor de beginnende en geoefende duiker. Het is een plezierige duik-, en snorkelplek. Duikplaatsen bereikbaar met een boot vanuit Kralendijk zijn: La Dania's Leap, Rappel, Cliff, Town Pier (voor een nachtduik), Hilma Hooker en Angel City. Rond Barkadera en in het gebied van Washington-Slagbaai National park zijn mooie zwem- en snorkelplekjes.

Paardrijden

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Op Bonaire zijn verschillende ranches waar paarden te huur zijn en van waaruit begeleide tochten worden georganiseerd. Voor kinderen worden speciale paardrijd-programma’s georganiseerd.

Vissen

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

In de Caribische zee zwemt een groot aantal bijzondere vissen: zwaardvissen, baracuda's, blue marlins, tonijnen en mahi mahi. Vanuit Kralendijk kunt u tegen betaling met een charterboot mee om een dag op open zee te gaan vissen.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Watersporten

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Naast surfen, duiken en snorkelen kunt u op Bonaire diverse andere watersporten beoefenen. Onder begeleiding van een gids kunt u bijvoorbeeld een kanotocht door het zoute water van de mangrovebossen maken. In de buurt van Kralendijk en langs de kust zijn kajaks, wakeboards, kneeboards, jetski's en kano’s te huur maar ook zeilboten in alle soorten en maten. Op de stranden van Bonaire is het op veel plaatsen mogelijk te waterskiën of een rit op een bananaboat, waterscooter of waterfiets te maken.

Zeilen

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Door de goede windomstandigheden (de noordoost passaatwind waait altijd uit dezelfde hoek) en het heldere zicht is zeilen een veel beoefende watersport op Bonaire. In Kralendijk en andere plaatsen langs de kust worden zeilexcursies met of zonder bemanning aangeboden en zeilliefhebbers kunnen het gehele jaar door zeilboten in alle soorten en maten huren.

Zwemmen

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Vanwege het klimaat kunt u op Bonaire elke dag van het jaar genieten van strand en zee. De meeste stranden liggen aan de west-, en zuidkant van het eiland waar het goed zwemmen is. Populaire zwemgebieden zijn: Playa Lechi bij Kralendijk, Pink Beach in het zuiden en Lac Cai in het zuidoosten. Het water is hier rustig en ondiep en het strand heeft alle voorzieningen.

Als u gaat zwemmen moet u wel oppassen voor het Portugese oorlogsschip, een complexe kolonie van 4 soorten poliepen die vaak ten onrechte een kwal genoemd wordt. Het heeft zeer lange tentakels wel tot 50 meter lang, die bij aanraking gif inspuiten, hetgeen pijnlijk en soms gevaarlijk kan zijn.

Tennis en squash

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

De meeste hotels en appartementencomplexen op Bonaire beschikken over één of meer tennis-, en squashbanen. Daarnaast kan een balletje geslagen worden bij de Tennisschool Sport Bonaire in Kralendijk.