Achtergrond van Bonaire

Bonaire is het hele jaar door een gastvrije en zonnige ‘bijzondere’ Nederlandse gemeente. Naast de zon, de zee en de mooiste duikplaatsen ter wereld heeft Bonaire ook cultuur en avondvermaak.

Geschiedenis

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

De eerste bewoners van Bonaire zijn de Caiquetios. Dit zijn indianen behorend tot het volk der Arowakken, die zich ruim voor de 16de eeuw vanuit Zuid-Amerika op dit eiland vestigen. In 1633 veroveren de Nederlanders Bonaire op de Spanjaarden en komt het eiland onder bestuur van de West Indische Compagnie. Onder dit bewind wordt een groot aantal slaven ingezet voor de landbouw (hout en maïs) en de zoutwinning. Na begin 19de eeuw tweemaal de heerschappij te hebben moeten afstaan aan Groot-Brittannië en afschaffing van de slavernij in 1863, blijft zout de grootste bron van inkomsten voor het eiland. Inmiddels is Fort Oranje in Kralendijk gebouwd om het eiland te beschermen. In de twintigste eeuw worden de haven vernieuwd en een vliegveld aangelegd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is op Bonaire een krijgsgevangenkamp ingericht voor Duitsers en Nederlandse nazi's. In 1954 worden de Antillen (waaronder Bonaire) een autonoom deel van het Koninkrijk der Nederlanden. Sinds 10 oktober 2010 is Bonaire bestuurlijk een Bijzondere Gemeente van Nederland.

Ligging

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Bonaire is een tropisch eiland, gelegen in het zuidelijke deel van de Caribische Zee, op 80 km afstand van de kust van Venezuela. Aruba, Bonaire en Curaçao, ook wel ABC eilanden, zijn onderdeel van de langgerekte eilandengroep ‘de kleine Antillen’. Bonaire is dun bevolkt, kleiner dan Curaçao, maar groter dan Aruba. De top van de 241 meter hoge Brandaris in Washington Slagbaai National Park is het hoogste punt.

De ‘gemeente Bonaire’ bestaat uit twee eilanden: Bonaire en Klein Bonaire. De belangrijkste plaatsen op Bonaire zijn Kralendijk met de woonkernen: Playa, Tera Kora, Nikiboko, Antriol en Nort Salinja en Rincon. De belangrijkste bronnen van inkomsten van Bonaire zijn toerisme en zoutwinning.

Klein Bonaire

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Klein Bonaire is een 700 hectare groot, onbewoond eiland, begroeid met cactussen en diverse andere plantensoorten. Het is een wettelijk beschermd gebied en een belangrijke broedplaats voor zeeschildpadden.

Bevolking

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Bonaire telt circa 15.000 inwoners uit zeer diverse bevolkingsgroepen. Naast mensen van de andere Antillen als Curaçao en Aruba, wonen op Bonaire voornamelijk Nederlanders, Venezolanen en Colombianen. Nederlands is de officiële taal op Bonaire maar men spreekt ook Papiamentu. In de horeca en de plaatsen langs de kust zijn Engels, Spaans en Portugees veel gehoord.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Landschap

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Bonaire bestaat uit vulkanisch gesteente en kalkkoraal dat meer dan honderd miljoen jaar geleden door onderzeese uitbarstingen is ontstaan. Het noordwesten van Bonaire heeft een heuvellandschap, het midden een terrassenlandschap en in het zuiden is het landschap laag en vlak. De zoutpannen in het zuiden zijn al in de ijstijd ontstaan.

Architectuur

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

De architectuur op Bonaire verschilt duidelijk met die van Curaçao en Aruba. De meeste inwoners van Bonaire wonen in nieuwbouwwoningen in de buitenwijken van Kralendijk of Rincon. De hoofdstad Kralendijk heeft wel enkele (kleurrijke) historische bouwwerken zoals de Protestante Kerk uit 1847 en het in koloniale stijl gebouwde Bestuurskantoor. Ook het huidige Gerechtsgebouw dat vroeger als Pasanggrahan, een tijdelijk verblijf van Gouvernementsambtenaren, in gebruik was, ademt deze sfeer. De grote trekpleister is echter het in 1796 gebouwde Fort Oranje waar enkele kanonnen de herinnering aan vroeger tijden levend houden. Op het platteland zijn her en der nog oude koloniale huizen en Slavenhuisjes te vinden.