Praktische informatie

De officiële munteenheid op Bonaire is per 1 januari 2011 de Amerikaanse dollar. Het prijsniveau op Bonaire ligt in principe hoger dan in Nederland maar door een wisselende dollarkoers kan dit fluctueren.

Geldzaken

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Na 1 januari 2011 wordt de Antilliaanse gulden (NAF) afgedankt en is de Amerikaanse dollar het gangbare betaalmiddel. De Euro wordt ook geaccepteerd maar de wisselkoers die winkeliers hanteren is meestal ongunstig. Geld pinnen kan op veel verschillende plaatsen. Verspreid over het eiland staan pinautomaten. Vrijwel alle Nederlandse bankpasjes werken goed op Bonaire. Ook bij de grotere bedrijven, restaurants, bars, supermarkten en de meeste winkels kunt u aan de kassa met uw pinpas betalen. Wilt u uw creditcard gebruiken, dan heeft u ook de pincode van de kaart en een legitimatiebewijs nodig. Een gehuurde auto rekent u het beste af met een creditcard. NB: het bedrag dat u betaalt wordt eerst omgerekend naar de koers van de Amerikaanse dollar. Het is gebruikelijk aan obers, gidsen en taxichauffeurs 5-10% fooi te geven.

Bellen

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Mobiel bellen of gebeld worden is met vrijwel alle GSM-providers mogelijk, maar erg duur. Geen enkele provider heeft 100% dekking, doorgaans is het bereik goed. Ondanks de prijsharmonisatie die door de Europese Commissie is afgedwongen, brengen de Nederlandse telecombedrijven het buitenlandse tarief in rekening. Diegene die naar Bonaire opbelt, wordt het internationale beltarief in rekening gebracht. En degene die op Bonaire gebeld wordt op een Nederlands toestel betaalt ook de ‘buitenlandtoeslag’. Het landnummer van Bonaire is 599.

Als u van plan bent om veel lokaal te bellen, dan kunt u het best ter plekke een prepaid SIM kaart kopen. U heeft dan wel een SIM-lock vrije telefoon nodig. Op Bonaire zijn veel belhuizen waar relatief goedkoop getelefoneerd en geïnternet kan worden. Belt u naar Nederland, dan dient u eerst 0031 (mobiel: +31) in te toetsen. Vergeet hierna niet de eerste 0 van het Nederlandse (net)nummer weg te laten. Tip: op werkdagen na 22.00 uur, op zaterdag vanaf 14.00 uur en op zon- en feestdagen is bellen ongeveer de helft goedkoper.

Gezondheid

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Voor een bezoek aan Bonaire heeft u geen vaccinaties nodig. Smeer altijd voldoende zonnebrandmiddel, draag een goede kwaliteit zonnebril en gebruik matig alcohol. Kralendijk en Rincon beschikken over een apotheek en hier kunt u ook terecht voor eenvoudig medisch advies. De kwaliteit van de gezondheidszorg op Bonaire is goed. De meeste artsen spreken Nederlands en Engels. In Kralendijk is een ziekenhuis. Neem uw zorgverzekeringspas mee en sluit voor de zekerheid een reisverzekering af. Voor actuele informatie kunt u de website raadplegen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Veiligheid

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Bonaire is een relatief veilig eiland waar u onbekommerd kunt verblijven. Uiteraard dient u, net als thuis, de normale voorzorgsmaatregelen te treffen. Sluit uw auto en hotelkamer af wanneer u vertrekt en laat geen waardevolle spullen in het zicht of in de achterbak liggen. Bewaar waardevolle spullen in een kluis op uw kamer of bij de receptie van de accommodatie en sluit de deuren en ramen goed wanneer u het verblijf verlaat. Kijk uit voor zakkenrollers in drukke menigten, laat geen tassen of koffers onbeheerd achter en neem VOORAL geen pakjes (met drugs?!) aan van vreemden. Het is af te raden in uw eentje door verlaten steegjes te lopen. Neem geen waardevolle spullen mee naar het strand.

Overige informatie

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Tot slot enkele wetenswaardigheden:

  • Op Bonaire wordt Nederlands en Papiamentu gesproken. Mensen in de toeristische branche spreken vaak ook Spaans en Engels.
  • In Kralendijk staat het San Francisco ziekenhuis Dit ziekenhuis beschikt over 60 bedden, een polikliniek, een decompressiekamer en een apotheek.
  • Veel accommodaties bieden tegen betaling draadloos internet of internet op een vaste computer aan. In de grotere (bad)plaatsen zijn internetcafés.
  • Op het eiland wordt steeds meer rekening gehouden met minder validen maar op- en afritten voor rolstoelen op trottoirs zijn (als er al een stoep is) niet altijd logisch aangelegd. In de (oude) dorps- en stadscentra blijft het moeilijk manoeuvreren. Sommige winkelcentra en oudere, kleinere accommodaties hebben in het geheel geen voorzieningen. Wilt u een scootmobiel huren of bent u op zoek naar vervoer voor uw scootmobiel, kijk dan even op de website van RoRo Bonaire.
  • In korte broek uit eten gaan is heel normaal op Bonaire. Voor een bezoek aan het casino, nachtclub of luxe restaurant is nette kleding gewenst en het wordt niet op prijs gesteld als u in badkleding op straat loopt.
  • Topless zonnen is op de openbare stranden van Bonaire niet toegestaan. Sorobon Beach in de zuidelijke punt van het eiland heeft een strand voor naaktrecreatie.
  • De winkels zijn geopend van maandag t/m zaterdag van 08.00 uur tot 18.00 uur en hebben middagpauze van 12.00 uur tot 14.00 uur. Supermarkten zijn de hele dag geopend en een aantal supermarkten is ook op zondag open.
  • De netspanning op Bonaire bedraagt de in de USA gebruikelijke 110,120-127V /50Hz. Aangezien de meeste stopcontacten (ook) een Amerikaans model hebben is meestal een verloopstekker of adapter nodig. Deze zijn gemakkelijk op het eiland te verkrijgen. Hoewel de netspanning vrij constant is, wordt bij gevoelige elektronische apparatuur en computers het gebruik van een spanningsregelaar aanbevolen. Accu’s voor video’s of onderwater fotoapparatuur kunt u bij fotozaken en duikshops laten opladen. Sommige hotels en appartementen hebben 230 Volt, informeer dit vooraf.