Eten en drinken op Bonaire

De verschillen tussen de Caribische- en Europese keuken zijn erg groot. Op Bonaire staat rijst of gekookte of gebakken funchi (maïsmeel) met gekruide vis of vlees op het menu.

Keuken

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

De keuken van Bonaire is het resultaat van de smeltkroes van verschillende culturen en volken. Vaak wordt buitenshuis gegeten of er wordt een maaltijd bij een plaatselijke Chinees of restaurant afgehaald. De lokale bevolking eet graag Stoba (stoofschotel) met kip, geitenvlees en groenten, en Soppi di Pasca, (vissoep met kokosmelk). Specialiteiten zijn verder: Funchi kun Piska (maismeel met vis), Kabritu (stoofschotel), Karko (zeeslak), Galina (kip). De Pan Bati is een soort pannenkoek van maïs die bij de warme maaltijd wordt gegeten. Bij de maaltijd krijg je altijd Gebakken Banaan met sla, tomaten of komkommer.Kesio (crème brulée) is hèt dessert van Bonaire.

Eetgewoonten

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Bonaire heeft een grote verscheidenheid aan top-, en middenklasse restaurants. Deze hebben zich aangepast aan praktisch alle internationale eetgewoonten. De Aziatische keuken is ruim vertegenwoordigd met Indonesische, Chinese, Indiase, Japanse en Thaise restaurants. Goedkoop eet u in De Snek, een lokale snackbar of in de kleine Chinese restaurants. Omdat ook de Chinezen zich hebben aangepast aan de lokale smaak, wordt in deze restaurants anders gekookt dan u in Nederland gewend bent. De enige Amerikaanse fastfoodketen in Kralendijk is een kleinschalige Kentucky Fried Chicken. Na elf uur 's-avonds kunt u terecht bij de Truk'í Pan. Deze broodstalletjes op wielen staan op strategische plaatsen en serveren broodjes Lomito (ossenhaas), stoba (stoofvlees) of een sateetje.

Supermarkten

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Op Bonaire vindt men naast enkele grote supermarkten in de toeristencentra ook de kleinere Supers en minimarkten. Zij zijn goed gevuld met een grote verscheidenheid aan lokale en internationale producten. Nederlandse producten zijn vaak tientallen procenten duurder dan in Nederland. Vlees uit Argentinië of Brazilië is daarentegen weer veel goedkoper. Buiten Kralendijk en Rincon en op het platteland van Bonaire zijn vooral de lokale Mangusa en Bon Bini supermarkten erg populair. Dagelijkse boodschappen en, in wisselende mate, ook drogisterijartikelen, strand-/zwembenodigdheden en souvenirs zijn hier verkrijgbaar.

In het centrum van Kralendijk ligt de Plasa Reina Wilhelmina, een drukke winkelpromenade waar de winkels van maandag t/m zaterdag open zijn tussen 08.00 - 12.00 uur en van 14.00 - 18.00 uur. De Kaya Grandi in Kralendijk is de belangrijkste winkelstraat van Bonaire. U vindt hier winkels met allerhande duikattributen, juweliers, antiekzaken en veel restaurants en bars.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Restaurants

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Bonaire biedt een breed scala aan restaurants, cafés, bars en gezellige terrasjes aan pittoreske boulevards of dorpspleinen. Naast de autochtone visserskroegjes vindt u hier gewilde restaurants met veelal Aziatische maar ook Europese keukens. De restaurants in de grote hotels hebben meestal een internationale kaart en organiseren speciale lunches en diners. In het binnenland van Bonaire kunt u in kleine streekrestaurants of op de kade van vissersdorpjes lokale gerechten als stoofschotel met kip en geitenvlees, vissoep met kokosmelk of funchi kun Piska proeven. De prijzen zijn vaak redelijk en de porties royaal.

Drinkwater

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Het drinkwater op Bonaire is van uitstekende kwaliteit, veelal beter dan in Nederland. Nadeel van het drinkwater uit de kraan is dat het niet echt koud is omdat alle waterleidingen bovengronds lopen.